درآمد بیش از 150 هزار میلیارد تومانی 5700 شرکت دانش بنیان در طول 8 سال

به گزارش وبلاگ ورزش و تندرستی، تهران (پانا) - معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با شعار رفتن از اقتصاد نفتی به اقتصاد دانش بنیان در حالی به انتها کار خود رسیده است که تعداد شرکت های دانش بنیان به بیش از 5700 شرکت رسیده و درآمد این شرکت ها در سال گذشته به بیش از 150هزار میلیارد تومان رسیده و 83 شرکت استارت آپی در حوزه های مختلف تخصصی توسط ایرانیان خارج از کشور در ایران تشکیل شده است.

درآمد بیش از 150 هزار میلیارد تومانی 5700 شرکت دانش بنیان در طول 8 سال

به گزارش ایسنا، ارتقای اقتدار ملی، فراوری ثروت و افزایش کیفیت زندگی مردم به وسیله افزایش توانمندی های فناوری و نوآوری در کشور، ارتقای نظام ملی نوآوری، اقتصاد دانش بنیان به وسیله هماهنگی و هم افزایی بین بخشی و بین دستگاهی، ارتقای ارتباط دانش با صنعت و جامعه، تسهیل تبادلات بین بخش های عرضه و تقاضای فناوری و نوآوری و تجاری سازی دستاوردهای فناوری و نوآوری و توسعه شرکت های دانش بنیان از جمله اهدافی بوده است که بر اساس آن در سال 1385 اقدام به تاسیس نهاد جدیدی با عنوان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شد.

این معاونت پس از تدوین و تصویب طولانی قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان اقدام به حمایت از این نوع شرکت ها کرد، به گونه ای که در حال حاضر 110 نوع خدمت به شرکت های دانش بنیان ارائه می گردد که معافیت از پرداخت مالیات، عوارض، حقوق گمرکی، سود بازرگانی و عوارض صادراتی به مدت 15 سال و تأمین تمام یا بخشی از هزینه فراوری، عرضه یا به کارگیری نوآوری و فناوری با اعطاء تسهیلات کم بهره یا بدون بهره بلندمدت یا کوتاه مدت بر طبق عقود شرعی تنها بخشی از این حمایت ها و تسهیلاتی است که برای این شرکت ها در نظر گرفته شده است.

با این حمایت ها تعداد شرکت های دانش بنیان به ایستگاه 5 هزار و 705 رسیده است:

سال تعداد

1392 55

1393 84

1394 2320

1395 3000

1396 3386

1397 4050

1398 4900

1399 5705

درآمد شرکت های دانش بنیان از سال 1392 تا به امروز فرایند رو به رشدی دارد، به گونه ای که بر اساس پیش بینی ها درآمد این شرکت ها در سال 1399 به بیش از 150 هزار میلیارد تومان خواهد رسید و این فرایند در سال 1398 حدود 120 هزار میلیارد تومان برآورد می گردد. میزان فروش شرکت ها در مرحله جمع آوری اطلاعات است. میزان درآمد این شرکت ها در سال 97 به 80 هزار میلیارد تومان رسید.

بیشترین تعداد شرکت ها در حوزه ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته، فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرم افزارها و برق و الکترونیک فعال هستند:

علاوه بر آن بیش از 1000 شرکت خلاق در برنامه توسعه زیست بوم شرکت های خلاق ثبت شده است که از این تعداد 533 شرکت مربوط به حوزه کسب و کارهای دیجیتال و فضای مجازی، 138 شرکت در حوزه بازی، اسباب بازی و سرگرمی، 88 شرکت در حوزه صنایع دستی، گردشگری و میراث فرهنگی، 98 شرکت در صنایع دیداری و شنیداری، 20 شرکت در یادگیری، چاپ و نشر و 57 شرکت در حوزه طراحی و معماری مشغول فعالیت هستند.

همچنین 43 شرکت نیز در حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی، 7 شرکت در حوزه هنرهای تجسمی و نمایشی و 44 شرکت در سایر صنایع خلاق و فرهنگی فعالیت می نمایند.

در کنار شرکت های دانش بنیان نوع یک و دو فراوریی و خدماتی، نوآور، خلاق، نسل جدیدی از شرکت ها نیز به خانواده دانش بنیان ها اضافه شده است که با عنوان دانش بنیان های نوع 3 از آن یاد می گردد.

این دسته از شرکت ها با دارا بودن معیارهای ارزیابی و با تشخیص شورای تخصصی دبیرخانه کارگروه ارزیابی شرکت ها و مؤسسات دانش بنیان به مدت 2 سال اجازه فعالیت دارند.

این شرکت ها شامل چهار گروه شرکت هایی که محل اصلی فعالیت آنها در مناطق کمتر برخوردار است، شرکت های نقش آفرین در حل مسایل راهبردی یا اساسی کشور، شرکت هایی که محل اصلی فعالیت آنها پارک ها و مراکز رشد علم و فناوری است و شرکت های فعال در حوزه صنایع فرهنگی، خالق، نوآفرین و علوم انسانی و اجتماعی هستند و رویکرد اصلی این شرکت ها برطرف نیازمندی های راهبردی کشور است.

این فرایند افزایشی شرکت های دانش بنیان و فناور در حالی است که قرار است کشور از اقتصاد تک محصولی و خام فروشی به اقتصاد دانش بنیان کوچ کند که وجود شرکت های کوچک و متوسط در این جهت، فرایند حرکت کاروان علم و فناوری کشور را کند خواهد نمود، از این رو به نظر می رسد ایجاد کنسرسیومی از شرکت های دانش بنیان و ایجاد شرکت های دانش بنیان عظیم می تواند چشم انداز کشور را در رسیدن به اقتصاد دانش بنیان محقق کند.

میزان صادرات دانش بنیان

بر اساس آمارهای دفتر کسب وکار بین المللی مرکز تعاملات بین المللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تا کنون 4 هزار خدمت برای توانمندسازی و توسعه بازار به 2500 شرکت دانش بنیان ارائه شده است و در حال حاضر 450 شرکت دانش بنیان توانمند در حوزه صادرات در کشور داریم و میزان صادرات دانش بنیان های ایرانی در سال 98 بیش از 600 میلیون دلار بوده است.

با توجه به شرایط کشور در بعد سیاست بین الملل اغلب محصولات دانش بنیان کشور به کشورهای عراق، افغانستان و سوریه صادر می گردد، البته هستند شرکت هایی که پیروز به صادرات محصولات خود به کشورهای امریکا، کانادا، استرالیا و بعضی از کشورهای اروپایی شدند.

اکنون نیز شرایط پاندمی کرونا بر بازارها حاکم شده است، ولی کوشش ها برای به ثمر رسیدن دستاوردهای تحقیقاتی ادامه دارد. به گونه ای که تا به امروز 23 کارگزار صادراتی در کشورهای خارجی با هدف توسعه صادرات شرکت های دانش بنیان و تسهیل در فرایند رشد صادرات دانش بنیان ایرانی از سوی این معاونت راه اندازی شده است. یافتن شریک تجاری و بازاریابی محصولات شرکت های دانش بنیان در کشورهای هدف مأموریت اصلی کارگزاران صادراتی است.

از این تعداد کارگزار صادراتی 3 کارگزار صادراتی در ترکیه و آذربایجان، 2 کارگزار صادراتی در روسیه و مابقی در کشورهای چین، افغانستان، کنیا، مالزی، اندونزی، عراق، سوریه، لبنان، عمان، هند، اقلیم کردستان، ازبکستان، بلاروس و انگلستان از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری مستقر هستند.

بیشترین میزان صادرات بر اساس ارزش دلاری در سال 98 به ترتیب در حوزه های دارو و تجهیزات پزشکی شامل داروهای شیمیایی، داروهای نانو، زیست فناوری، مواد پیشرفته، پلیمر، مواد و رزین شیمیایی و ماشین آلات و تجهیزات صنعتی بوده است.

این در حالی است که بودجه این نهاد در بودجه 1400 با وجود اقدامات عظیمی که در زمینه توسعه اقتصاد دانش بنیان انجام داده، با رشد 23 برابری به عدد 600 میلیارد تومان رسیده است.

منبع: خبرگزاری پانا

به "درآمد بیش از 150 هزار میلیارد تومانی 5700 شرکت دانش بنیان در طول 8 سال" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "درآمد بیش از 150 هزار میلیارد تومانی 5700 شرکت دانش بنیان در طول 8 سال"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید